Debatt

Ida Høiby, fylkesleder Innlandet, Norsk sykepleierforbund

Helsetjenester nære deg, krever flere av meg

Ida Høiby

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

Fylkesleder Norsk sykepleierforbund Innlandet

‘’Det er en stund siden sist jeg så seg. Du ser godt ut. Det er ikke mange måneder siden du var pasient på avdelingen hvor jeg jobber som sykepleier.

Du hadde svevd mellom liv og død før du ble overflyttet til oss. Tilstanden din da du kom til oss var stabil, men du bar preg av langvarig intensivbehandling i respirator. Du hadde hele livet ditt foran deg, men akkurat der og da var du en skygge av deg selv’’¨

Det å forklare hva en sykepleier gjør, er ikke enkelt. Vi sykepleiere tar blodtrykk, deler ut medisiner eller følge pasienter på toalettet. Det er arbeidsoppgaver som du ser vi gjør, enkle greie oppgaver som hvem som helst kan gjøre med litt opplæring. Bak alt det du ser, er det så mye mer. Vi bruker kunnskap og kompetanse til å gjøre kontinuerlige vurderinger av hva som er behovet til den enkelte pasient.

«Det jeg husker godt fra første møte med deg, var at du var helt kraftløs og apatisk. Det var bare noen få krefter igjen i kroppen. En livstruende sykdom hadde herjet skikkelig i kroppen din. Den første tiden var for deg et maraton. En nær umulig oppgave å komme seg opp av sengen og ut på toalettet. Din rehabilitering handlet om å ta de riktige stegene. Sikre at du fikk i deg nok ernæring, tilpasset opptrening og behandling av din medisinske tilstand. Dette krevde at vi sykepleiere alltid gjorde gode vurderinger av din tilstand. Vurderinger som la grunnlaget for behandlingen som legene forordnet»

12. mai er den internasjonale sykepleierdagen. Det er en viktig dag å markere. Hvert år øker mangelen på sykepleiere. For sykehus og kommuner er rekrutering av sykepleiere en utfordring. Det er en utfordring nå, men om noen år vil utfordringen bli et problem for å i det hele tatt kunne opprettholde nære helsetjenester.

Befolkningen i Innlandet er en godt voksen befolkning og flere vil trenger hjelp av helsetjenestene i tiden fremover.

Innlandet er fra 2024 landets største fylke, med 46 kommuner og et helseforetak. Nære helsetjenester er livsviktig for å skape gode, likeverdige helsetjenester.

Sykepleiere utgjør en helt nødvendig ressurs og er avgjørende for bærekraftige lokalsamfunn og beredskap i hele Innlandet. Arbeidet med å rekruttere og beholde sykepleiere er krevende. Helsevesenets utfordringer med å rekruttere og beholde sykepleiere kan ikke løses alene. Vi trenger derfor at politikere anerkjenner problemet og blir med på å finne de gode løsningene.

Løsningene handler om gode arbeidsmiljø, med kompetente kollegaer. Gode planer for å styrke bemanningen, sikre nok sykepleiere og andre helsefaggrupper. Gode fagmiljøer som satser på kunnskap, gir sykepleiere mulighet til å spesialisere seg for å møte behovet til pasienten. Det er spennende og utfordrende å være sykepleier i Innlandet. Det er stort ansvar.

Innlandet har utrolige dyktige sykepleiere som hver dag arbeider for å sikre nære og gode helsetjenester.

Alle trenger vi gode ledere. Derfor må sykepleierledere få muligheter til å være ledere. Sykepleierledere trenger handlingsrom og muligheter til å kunne utvikle gode arbeidsplasser med vitale fagmiljøer. Det er avgjørende for å sikre bærekraftige lokalsamfunn i hele Innlandet. Til syvende og sist handler det om fremtidens nære helsetjenester som vi alle trenger å ha i beredskap når sykdom rammer oss.

«Det er ikke lenge siden jeg tilfeldig gikk forbi deg når du jobbet. Akkurat der og da fylte det meg med en stolthet og ydmykhet over å ha fått lov til å være en av sykepleiere rundt deg for 10 år siden. En helsetjeneste som kunne være nær deg når du var kritisk syk. En trygg og avansert helsehjelp som behandlet deg godt tilbake til det gode liv du har i dag.»

Powered by Labrador CMS