Sommer og sol, høye temperaturer og hund

Etter en lang, seig vinter som først slapp taket i slutten av mai, virker det som om sommeren endelig har begynt å feste sitt grep. Det spirer og gror, blir grønt og pent rundt oss og temperaturen er på oppadgående.

Nå om dagen er det en nytelse å være ute på tur, flott vær, bekken sildrer og renner, aktive fugler kvitrer så det er en fryd å høre på, og for å toppe alle disse opplevelsene ytterligere – tar vi med oss vår 4-beinte venn, som vi kan dele opplevelsene med.

Tankene jeg deler i dette innlegget vil kanskje for mange fremstå som en selvfølge, men dessverre ser jeg ofte at folk – sikkert i beste mening – gjør både det ene og det andre på varme dager og hundene er dem som får lide.

Hva slags tur skal man gå når temperaturen er høy?

Det å planlegge litt og tilrettelegge turen, går det fint å gå tur selv om det er ganske så varmt. Dog er det også avhengig av hva slags hund du har.

Valper, seniorhunder, hunder med kort nese eller hunder som er svarte, ville jeg vært forsiktig med å ta med ut på lange utflukter og turer. Korte lufteturer så de får gjort sitt fornødne, er som regel tilstrekkelig for disse hundene. Her får du heller ta turer tidlig på morgenen eller sent på kvelden, når den verste heten har dempet seg.

Voksne hunder som er friske og raske, tåler litt mer, bare turen er tilstrekkelig tilrettelagt.

Hva menes med tilrettelegging?

Vel, som nevnt, grunnet fare for overoppheting vil jeg være forsiktig med å ta valper og seniorhunder med på lengre turer. Valper og seniorhunder kan ha problemer med å justere kroppstemperatur og dermed lett få heteslag. Det samme med svarte hunder, svart og mørke farger absorberer varme. Når hunder snuser, utvikles det varme i lukteorganet. Hunder med kort nese har samme lukteorgan som andre «normale» hunder, men på grunn av «plassmangel» er organet presset sammen og det blir vanskeligere å kvitte seg med varmen med overoppheting som resultat. Dette blir jo bare verre på varme sommerdager.

For disse hundene kan det være lurt å tilrettelegge for korte turer på morgen/kveld og heller finne andre aktiviteter som kan være vel så stimulerende som en tur. Bade i hagen i et barnebasseng eller lek med vannspreder/hageslange, kan være et alternativ på de varmeste dagene.

Ellers kan turer legges til skog og andre skyggefulle områder, da gjerne i nærheten av vann, slik at hunden har mulighet til må vasse/bade for å kjøle seg ned.

Har du ikke mulighet til å komme deg ut i skogen eller til andre svale og skyggefulle steder, kan turen legges til andre tider av døgnet, f.eks tidlig på morgenen eller sent på kvelden. Tidsrommet i mellom kan benyttes til å slippe hunden i hagen eller en kort luftetur utenfor leiligheten/blokka om du ikke har mulighet til å slippe i egen hage.

Dersom det er asfalt rundt på alle kanter, er det viktig å huske på at temperaturen i asfalten ofte er dobbelt så høy som temperaturen i lufta. Da er det lett at hunder skader potene sine. Potesokker/potesko kan være greit å benytte for å forebygge den type skade. Ha også med rikelig med ferskt vann, slik at hunden kan få drikke underveis på turen.

Søk gjerne til steder hvor det er mulig å la hunden gå på siden av asfalten, på gresset eller grusen utenfor vegskulderen eller i grøfta.

Som hundelufter går jeg mellom 30 og 40 turer i uka med egne og andres hunder. På varme dager ser jeg at hundene søker mot skyggeplasser, tempoet går ned, og dersom vi må gå enkelte strekninger på asfalt, ser jeg at hundene veksler mellom å gå på asfalt og utenfor vegskulderen, som om de synes det er godt å komme seg av asfalten for å kjøle ned potene.

Unngå sykling

Sykling med hund på varme dager, frarådes. Sykling er en krevende aktivitet og på varme dager kan hunden bli både overopphetet og dehydrert. Dehydrerte hunder kan være vanskelig å få i vann. Derfor tenker jeg at denne aktiviteten kan gjøres på andre deler av året, hvor temperaturen er mer tilrettelagt for denne typen aktivitet.

Unngå hund i varm bil

Dette punktet kan vel neppe gjentas for ofte. Dersom hunden absolutt ikke må være med i bilen, la den være hjemme på de varmeste dagene. Ja, det kan hjelpe å parkere i skyggen og ha vinduene på gløtt, men ofte er ikke det nok heller.

Noen biler er utstyrt med «hundemodus» - altså at bilens klimaanlegg styrer temperaturen inni bilen når den står parkert, og det er bra. Men, virkningen av dette er svakere om hunden er i bagasjerommet, eventuelt at hunden sitter i bur og sola har flyttet på seg mens du var ute og nå skinner direkte på buret.

Man kan avhjelpe det ved å legge et vått/fuktig håndkle over buret. Da vil det bidra til å senke temperaturen i buret ytterligere. Man kan også legge en kjølematte i buret på varme dager.

Ikke klipp ned pelsen på hunden

Noen hunderaser skal klippes, men hunder som har mye pels, men som er ment at skal ha mye pels, type Collie, Lapphund, Spetz, Samojed og Chow Chow for å nevne noen, skal ikke klippes. Det kan resultere i at du får motsatt effekt av hva du ønsker å oppnå. Hunder kvitter seg ikke med varme gjennom kroppen slik vi mennesker gjør, men gjennom tunga og potene.

Så i stede for å «hjelpe» hunden ved å klippe den slik at den ikke skal få det så varmt, kan du ende opp med en hund som blir lettere overopphetet. Dette fordi pelsen isolerer kroppen mot varme, på sammen måte som pelsen isolerer mot kulde. Pelsen fanger et luftlag mellom hårene som blir isolatoren som holder både varme og kulde ute. Denne muligheten for isolasjon fjernes når hunden klippes.

Dersom hunden blir overopphetet eller dehydrert – hva da?

En hund som blir overopphetet kan bli ustø, pese kraftig, være forvirret, ha tørre og røde slimhinner i øyne og munn, ha forhøyet kroppstemperatur (normal temperatur for hund er mellom 37,5 -39 grader) og økt puls. I alvorlige tilfeller vil hunden besvime og miste bevisstheten.

Merker du dette, ikke hiv hunden ut i vannet eller begynn å spyle den med hageslangen. Da kan hunden gå i sjokk. Viktig å få kjølt ned hunden. Se om den vil ha kaldt vann, hold hunden rolig og pakk den inn i våte håndklær og pass godt på å pakke inn potene. Mål temperaturen jevnlig, gjerne så ofte som hvert 5. minutt. Har ikke dette effekt, kontakt veterinær.

En dehydrert hund må rehydreres. Tegn på at hunden er dehydrert kan være slapphet, mindre elastisk hud og tørrere tannkjøtt. Du kan for eksempel ta et stykke hud i nakken med tommel og pekefinger og slipp. Hvis ikke huden faller tilbake i normal stilling umiddelbart er det tegn på at hunden kan være dehydrert. Mørk urin kan være et annet tegn på dehydrering.

Tilby hunden vann, i varme sommermåneder kan man også bløte opp foret eller lage en eller annen slags suppekraft som kan tilsettes maten slik at hunden får i seg mer væske på den måten. Ved alvorlig grad av dehydrering, kontakt veterinær.

Hjelpe hunden å kjøle seg ned

Noen punkter har vi allerede vært innom:

- Hunden skal alltid ha tilgang på friskt, rent og kjølig vann

- Redusert aktivitet på varme dager – dropp joggeturer og sykling

- La hunden ha mulighet til å bade, enten i et barnebasseng i hagen eller i et nærliggende vann

- Lær hunden å bruke kjølematte

- Ikke klipp ned pelsen på hunden – men hold den velstelt og ren

- Unngå turer på varm asfalt

- Gå tur på tider av døgnet hvor temperaturen er lavere

I tillegg kan man

- Lage hundeis – hundegodis i et beger med vann og legge dette i fryseren over natta

- Benytte rom i huset som er kjøligere, for eksempel rom i kjelleren

- Oppholde seg mest mulig i skyggen

Håper du kan dra nytte av dette innlegget, og en riktig god sommer til alle!

Powered by Labrador CMS