Debatt

23 personer mistet livet i fritidsbåtulykker i fjor – og halvparten av dem var ruspåvirket.

En trygg båtsommer

Generalsekretær Ragnhild Kaski i alkovettorganisasjonen Av-og-til, generalsekretær Grete Herlofson i Redningsselskapet, daglig leder Magnus F. Ryhjell i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge, generalsekretær Stig Hvide Smith i Kongelig Norsk Båtforbund og fungerende sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

En ny båtsommer står på trappene. Her er en oppfordring til deg som planlegger å skape magiske minner for deg og dine på vannet de neste månedene.

Solen titter frem og gradestokken kryper oppover. Det er duket for noe av de beste livet har å by på: den norske båtsommeren. Vi kan være stolte av naturen vår og båttradisjonene våre, og muligheten det gir til å skape uforglemmelige øyeblikk for både barn og voksne. I dag eier nordmenn over en million fritidsbåter. Nordmenn elsker båtlivet!

Hvert år blir vi imidlertid minnet på at medaljen også har en bakside. Den må vi ta på alvor.

I fjor gjennomførte Redningsselskapet over 10 000 oppdrag, fra mindre alvorlige – til svært alvorlige hendelser og redningsaksjoner. 27 personer ble reddet fra å drukne av Redningsselskapet i 2023. Likevel mistet 23 personer livet i fritidsbåtulykker, viser tall fra Sjøfartsdirektoratet.

Omtrent halvparten av dem var ruspåvirket.

Alkohol øker sannsynligheten for at uønskede hendelser oppstår på vannet, og at du håndterer dem dårligere. Det kan i verste fall skape farlige situasjoner for både deg og andre.

Årsaken er at promille påvirker sentrale egenskaper man behøver om bord, spesielt som kaptein. Du får dårligere konsentrasjon, reaksjon og evne til å tenke konsekvenser – og du håndterer uforutsette hendelser dårligere. Samtidig blir du mer impulsiv, og mer risikovillig. Kort fortalt våger du mer, når du evner mindre.

I tillegg reduseres overlevelsesevnen i vann med promille.

Vi i Klar for sjøen-samarbeidet jobber for å øke bevisstheten om hvordan alkohol påvirker evnene til deg og andre om bord. Vi vil ikke at noe skal komme i veien for de gode opplevelsene.

Ved å droppe alkohol når du fører båt kan du bidra til en tryggere båtsommer. For deg selv og andre. Ikke minst for barna. For dem føles sommerferien som en evighet. Minnene varer enda lenger.

God båtsommer!

Powered by Labrador CMS