Debatt

Nasjonalforeningen for folkehelsen Innlandet mener tiden er inne for lokalpolitikere til å sikre at alle elever skal få et gratis skolemåltid inn i skoledagen, skriver Paal Øieren, styreleder for Nasjonalforeningen for folkehelsen Innlandet.

Gratis skolemat virker

Paal Øieren

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

Styreleder for Nasjonalforeningen for folkehelsen Innlandet

Vi vet at skolemat betyr mye. Det er lettere å konsentrere seg og lære på en mage som ikke er tom. Det er lettere å være aktiv i friminuttet når kroppen har noe å gå på. Og det er lettere både å ha gode matvaner nå og å ta med gode vaner videre i livet, om det legges til rette for kunnskap om dette tidlig i livet.

Så vet vi at ikke alle barn har med seg matpakke i sekken og ikke alle matpakker gir næring til hjerner som skal lære og kropper som skal leke. Det gir ikke mening å peke på at skolemat må være foreldrenes ansvar. Når en del av ungene mangler skolemat, så er det våre felles unger som mangler skolemat og fellesskapet som må løse det.

Et gratis og sunt skolemåltid er en god investering. Det er en grunn til at de fleste land i Europa har slike ordninger. Forskning viser at det å tilby et gratis og sunt skolemåltid er noe av det smarteste vi kan gjøre for å bidra til sunnere kosthold hos barn og for å utjevne sosiale helseforskjeller. Bedre læring og høyere trivsel er også viktige bonuser. Gratis skolemat er et kostnadseffektivt gode som både bidrar til bedre helse og akademisk utjevning Gevinstene er mange. Nasjonalforeningen for folkehelsen Innlandet mener nå at tiden er inne for at lokalpolitikere sørger for å sikre gratis og sunn skolemat til alle elever.

Powered by Labrador CMS